Rotterdamse Oogst

Poot 'n Piepert!

26 april 2011

14 mei 2011 organiseert Rotterdamse Oogst het voorjaarsfestival Zaait! op het Noordplein in Rotterdam. Dit is ook de dag waarop het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 op de stad wordt herdacht. Rotterdamse Oogst schenkt tijdens Zaait! aandacht aan de geschiedenis van de stad met de actie Poot ’n Piepert – Aardappelen voor Rotterdam

 

Gemeentelijk Oogst & Landbouwbedrijf – Campagne Productieslag

14 mei 1940, Rotterdam wordt gebombardeerd. Het levendige centrum van de stad veranderde in één grote, brandende massa. Het puin werd geruimd, grote kale vlakten werden zichtbaar. Om de voedselschaarste te bestrijden werden deze vlakten in gebruik genomen door het Gemeentelijk Oogst- & Landbouwbedrijf.  

De lege ruimtes aan de Coolsingel en de Botersloot veranderen in akkers vol tarwe, groenten en aardappelen. Overal in de stad, in parken en langs singels worden plantsoenaardappelen gepoot. De oogst van 1943 leverde ruim 2,6 miljoen kilo op, allemaal voor de Rotterdamse bevolking. 

Stadslandbouw in 2011

Voedsel verbouwen in de stad is weer actueel. Stadslandbouw noemen we dat nu. Gelukkig niet uit noodzaak, wel om de stad groener te maken en om zelf weer contact te hebben met de herkomst van voedsel. Op het festival Zaait! kan het publiek kennismaken met de initiatieven die nu ontstaan in de stad. Zowel de toenmalige Campagne Productieslag (stadslandbouw avant la lettre) als de huidige initiatieven zijn een voorbeeld van een hoopvolle Rotterdamse mentaliteit: Geen woorden, maar zaden!

  

Bron beeldmateriaal: Gemeentearchief Rotterdam

Poot ’n Piepert – Aardappelen voor Rotterdam

Op 14 mei staat Rotterdamse Oogst stil bij de geschiedenis van de stad met de actie Poot ’n Piepert. We roepen Rotterdammers op, op deze dag een aardappel te poten. In een vergeten, plantsoen, een geveltuin, op een dak of in de voortuin. Om met ons stil te staan bij de veerkracht van deze mooie stad. 

Tijdens Zaait! op het Noordplein, worden aan festivalbezoekers pootaardappelen uitgedeeld met het verhaal achter de actie Poot ’n Piepert en instructies hoe te poten. De pootaardappelen zijn te verkrijgen op een centrale plek op het festivalterrein.