Rotterdamse Oogst

Hiep hoi, we hebben de Van der Leeuwprijs gewonnen!

30 november 2011

Als een stoerse haan in de knollentuin, ontzettend trots en tevreden dus! Want Rotterdamse Oogst heeft de Van der Leeuwprijs 2011 gewonnen!

 

Sensibiliseren

Ofwel 'iemands belangstelling opwekken voor iets', dat is wat de drie genomineerden volgens de jury doen. Rotterdamse Oogst, Robin von Weiler op de Meent & Revelino Heskes met de Noorderbioscoop nodigen uit om met een intensievere aandacht te kijken naar de stad die we dagelijks zien. En hoe beter te sensibiliseren dan via voedsel! 

De wortels van stadsbewoners versterken

De Van der Leeuwprijs is geen geldbedrag of trofee, maar gaat over (h)erkenning, waardering en enthousiasme. En dat spreekt zeker uit het juryrapport: 

"Rianne Andeweg, Nicole Hoven en Gerda Zijlstra willen als initiatiefnemers van Rotterdamse Oogst de afstand tussen ‘boer en bord’ en ‘maker en smaker’ zo klein mogelijk te maken. De wijze waarop zij dit doen maakt grote maatschappelijke vragen over duurzaamheid en verstedelijking concreet en invoelbaar voor vele Rotterdammers. Met echt publieke evenementen als Rotterdamse Oogst Markt, Festivals en Zaait brengen ze vrolijkheid en een positieve sfeer op plekken als het Heemraadsplein, Noordplein, Schouwburgplein en Museumpark. De overtuiging is dat mensen zich niet laten dwingen, maar dat je ze moet verleiden om anders te gaan consumeren. Die overtuiging is consequent terug te vinden in alle activiteiten en communicatie van Rotterdamse Oogst. De Van der Leeuwkring herkent dit ook als dé manier waarop mensen die kiezen voor de stad aangesproken willen worden."

We moeten er welhaast van blozen…

Gunstenboek

Naast de (h)erkenning, waardering en het enthousiasme hebben we nog een fantastisch mooi cadeau aangeboden gekregen. Dit jaar heeft de Van der Leeuwkring een gunstenboek samengesteld: een bundeling van toezeggingen en uitnodigingen die het dagelijks werk van de leden van de Kring verbindt met Rotterdamse Oogst. Het gunstenboek is wat ons betreft echt de mooiste beloning denkbaar. Als pakket mogelijkheden en kansen zal het een jaar lang op onze bescheiden bureaus staan. Het maakt dat we met frisse energie de stad zullen ingaan met onze plannen!

Een greep uit de gunsten:

Katendrecht verwelkomt eerste Varkenshuis in Rotterdam:

“Proper-Stok en partners starten een onderzoek naar de opzet / tijdelijk gebruik van braakliggende gronden op Katendrecht voor stadslandbouw. Wij stellen deze locatie ook ter beschikking voor een Varkenshuis. Daarbij faciliteren wij interactie met de voorzieningen op Katendrecht, zoals de restaurants rond het Deliplein.” Peter van der Gugten, algemeen directeur Proper Stok

De eerste bijenkast van de hele Kring…

"Rotterdamse Oogst wil voor het project 'Honingbank' op diverse plekken in de stad bijenkasten plaatsen. De eerste kast wordt getoond op de Dag van der Leeuw. De Van der Leeuwkring investeert in het vastgoed van bijenvolken en betaalt de eerste kast."

Een plek voor de bijenkast hebben we al, een imker ook. Nu nog een spoedcursus imkeren voor onze Gerda & Rianne en we kunnen aan de slag. Tijd is honing!

 

Meer informatie over de Van der Leeuwkring: www.vanderleeuwkring.nl
Foto prijsuitreiking: Pim Top