Rotterdamse Oogst

Gezocht: imker in spe

26 maart 2012

Altijd al je eigen bijenvolk gewild? In 2012, het jaar van de bij, gaat Rotterdamse Oogst ook in bijen! We beginnen dit voorjaar klein, met één bijenvolk op een dak in de Agniesebuurt, Rotterdam Noord. En daarvoor zoeken we een enthousiaste bijenliefhebber. Misschien iets voor jou? 

 

Stadsbijen houden

De bijen op het platteland hebben het zwaar, maar in de stad doen de bijen het verrassend goed. Innavolging van het succes van stadsbijen in Parijs wil Rotterdamse Oogst de bijenstand in Rotterdam vooruit helpen. 

De bijen worden gehouden op een bij-vriendelijke manier. We laten bijvoorbeeld de bijen op hun eigen honing overwinteren, in plaats van al hun honing weg te nemen (wat gebruikelijk is). We laten ze ook hun eigen raten bouwen. De honing die we oogsten is voor een deel voor de imker, en voor een deel voor de buurt.

Imker worden

Onze favoriete dakimker, Carien, is bereid om een iemand kennis te laten maken met het ambacht bijen houden. Je gaat in eerste instantie bij haar in opleiding. Afhankelijk van het seizoen ga je 1 keer per 3 weken, of 3 keer per week met haar het dak op. Het is dus fijn als je een beetje in de buurt woont. Bijen en behuizing worden door ons verzorgd. Geen ervaring of kennis: géén probleem. 

Als je nog geen imker bent loop je een seizoen mee met de imker. Gaandeweg het seizoen besluit je of je door wilt gaan. Zo ja, dan kun je een basiscursus imkeren doen in 2013 (bij het Ambrosiusgilde hier in de regio, of bij de Biodynamische-imkers), en wordt op een geschikt moment de zorg voor de bijen aan jou overgedragen. Als je al wel een basiscursus imkeren hebt kijken we wat de meest passende constructie is. 

Het belangrijkste is dat je het voor langere termijn wilt doen, dat je het leuk vindt om informatie te geven aan mensen met vragen, en dat je bijen een warm hart toedraagt. En natuurlijk dat je niet allergisch bent voor bijensteken. 

Meer informatie

Of wil je aanmelden? Stuur een mail naar gerda@rotterdamseoogst.nl