Rotterdamse Oogst

Zaaien op de Kaap

21 april 2012 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Zaait!

Rotterdamse Oogst organiseert op zaterdag 12 mei de tweede editie van Zaait! Het is de eerste keer dat Rotterdamse Oogst op Zuid neerstrijkt. De nagelnieuwe Rijnhavenbrug wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot Boerenloper. Op de Kaap, rondom het Deliplein, vieren we het voorjaar met de boeren. 

 

Onder het mom ‘Geen Woorden maar Zaden’ zullen hobbykwekers, scholieren, doe-het-zelf-tuinders en professionals uit de regio hun eigengekweekte moes- en nutsplanten en zaden aanbieden op de Rotterdamse Moesplantenmarkt, een vrijmarkt voor liefhebbers van eetbaar groen. 

 Uiteraard maken de Rotterdamse Oogstmarkt en het Schafthof ook weer deel uit van het programma met heerlijkheden uit de regio en Kaapse culinaire hoogstandjes. Naast lekker eten is er een kinderprogramma met lessen in groen kattekwaad,  zaadbommen en guerilla gardening, de Geen-Woorden-Maar-Zaden-bibliotheek, muzikaal vertier van lokaal talent. 

Het CBK & Giuseppi Licari trekken de brug over met een productielijn voor de Hortus Publicus. Ontdek de Kaap met de groene tour van Archiguides. Stadsboeren, dakimkers, en groene ontwerpers presenteren zich. Volop boerengezelligheid en stads vernuft dus. In het Jaar van de Bij wordt er natuurlijk volop gezaaid voor de bijen!

En Rotterdamse Oogst blijft op de Kaap! Met PeerGrouP en Varkenshuis Rotterdam dat een onderkomen krijgt op Katendrecht. In het Varkenshuis gaat een collectief van buurtbewoners een jaar lang twee biggen verzorgen. Tijdens Zaait! presenteren de varkensboeren zich & gaan ze werven. En wellicht wordt er al druk gebouwd!

Met de komst van Zaait! naar de Kaap wordt verwezen naar de agrarische historie van Rotterdam Zuid. Voor de scheepslui en hoeren waren er namelijk boeren! Katendrecht wordt weer het lieflijke dorp dat het was voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Toen omringd door vruchtbare polders met klinkende namen als Varkenoord en Karnemelksland, binnenkort mogelijk in gebruik genomen door stadslandbouwprojecten als Varkenshuis Rotterdam en Uit je eigen stad.

 

Tags