Rotterdamse Oogst

Zeepkistverslag

18 maart 2014 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Markt

Groene jassen, rode jassen, zwarte shirts en vooral veel witte jassen. Voor één keer was de Rotterdamse Oogstmarkt gastvrij aan de (lokale) politiek; het Noordplein als agora. Campagne voeren mocht, maar alleen als de zeepkist, uh marktkrat, betreden werd. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. 

 

De Partij voor de Dieren, Libertarische Partij, D66, WIJ Delfshaven, VVD, Groenlinks en de SP betraden de zeepkist om antwoord te geven op onze vraag wat zij nou eigenlijk vinden van de plannen om een oude polder, een rijk landbouwgebied onder Rotterdam om te vormen in een natuur- en recreatiegebied. Een kort verslag. 

Buijtenland op de agenda gezet

Nagenoeg alle lokale politici gaven te kennen dat zij niet op de hoogte waren van de situatie in het Buijtenland van Rhoon en de op handen zijnde onteigening van de boeren aldaar. Opmerkelijk want de herinrichting van het Buijtenland tot natuur is voor de stad Rotterdam. Opdat wij stadsbewoners daar kunnen en gaan recreëren. De stad Rotterdam zit nu niet/nauwelijks aan tafel bij de plannenvorming in het gebied.

De Rotterdamse Oogstmarkt is fantastisch!

Dank dank dames en heren. Die pluim steken wij natuurlijk in onze zak. Eensgezind was men ook over de constatering dat er meer van zulke markten zouden moeten zijn, liefst wekelijks. En ja, daar dromen wij stiekem ook wel van. Dat blijft bij dromen als er niet meer boeren komen, die dichtbij de stad produceren en rechtstreeks aan ons kunnen leveren. En laat daar nou in de vette klei van Rhoon alle ruimte voor zijn. 

Groene stad

Alle partijen willen een groenere stad. Wij ook. Maar die groenere stad gaat ons niet voeden. De opbrengst van de stadslandbouwinitiatieven vult nu met moeite 1- 1,5 kraam op onze markt, en dan nog niet het hele jaar rond. Hebben we onze ommelandse boeren niet heel hard nodig? Om gezond, vers en lokaal voedsel te kunnen leveren?

Standpunten per partij

 Werk aan de winkel

Een gezond en lekker eetklimaat lijkt (nog) geen groot thema te zijn voor de lokale partijen. Dat vinden wij geheel niet terecht natuurlijk! Enfin, morgen eerst stemmen en dan weer fluks aan de slag. Want er is nog heel wat werk aan de winkel om Rotterdam verder te verlekkeren!