Rotterdamse Oogst

Foppenpeer (met boom) gezocht

3 september 2014

Piet van der Jagt is boer in Rhoon. Hij teelt pompoenen, suikermais, pruimen, appels en peren. En hij spaart oude rassen. Ieder jaar, als de oogst weer binnen is gaat hij, gewapend met snoeischaar, soms met ladder of kano, op jacht. Naar toppen van oude rassen om te enten en vervolgens uit te planten in zijn boomgaard. Hij heeft al aardig wat vergaard: van de notarisappel tot de Bonne Louise, de Buré Creusiot en de Bon Chretien Williams. Van de Winterjan tot kweeën tot de Zoete Ermgaard. En een stokoud ras, maar die houdt hij geheim. Maar één soort peer heeft Piet nog niet: de Foppenpeer.

 

De Foppenpeer

Nog zo’n stokoud ras. Hij wordt al beschreven in het boek ‘Pomologie’ van Knoop uit 1754. Zo oud dus. Een stoofpeer: 

“…een tamelyk groote Peer; van gedaante dik en iets langwerpig naar de Steel toe, die redelyk lang is, puntig toelopende; haar Koleur is, ryp zynde, geel, en aan de eene 2yde veeltyds wat hel der-rood-bloel‘end, mooi op ’t Oog, maar‚ze dient niet om uit de Hand te eeten, en al— leen om te llóven, waar toe ze een van de bellen is, makende een rood Gefioof, en di:rhalven waardíg‘or‘n geplant te worden. De Boom maakt goed Gewas, en draagt Zeer flerk , wcshalven die doorgaans niet heel groot word."*

Op zoek

Nu houden wij wel van een lekkere stoofpeer. En die Gieser Wildeman, die kennen we nou zo onderhand wel. Dus wij dachten: wij helpen Piet een handje met zoeken. Daarom deze oproep. Wij zijn op zoek naar de Foppenpeer, of beter: de boom waar de peer aan groeide. Een boom waar Piet een goed gegroeide éénjarige tak vanaf mag snoeien om mee door te enten. Zoeken jullie mee?

Heb je de Foppenpeer gespot of ken je iemand die misschien wel een Foppenperenboom heeft staan in de achtertuin? Stuur een mail naar rianne@rotterdamseoogst.nl.

 

* Uit: ‘Pomologia, dat is beschryvingen en afbeeldingen van de beste soorten van appels en peeren, welke in Neder- en Hoog-Duitsland, Frankryk, Engelland en elders geagt zyn, en tot dien einde gecultiveert worden’ van Johan Hermann Knoop. 

Lees hier het boek online

 

Tags