Rotterdamse Oogst

Oud gereedschap mensheid moe

15 september 2015 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Festival

“Hij leert mij kijken naar het landschap”, zei landschapsarchitect Adriaan Geuze afgelopen zomer in Zomergasten over de dichter H.H. ter Balkt. Wij keken met hem mee en werden gegrepen door de taal van deze dichter. Daar moesten we eens wat mee!

 

Habakuk II de Balker

De gedichten van H.H. ter Balkt (1938-2015), ook wel bekend als Habakuk II de Balker,  stampen, knoerten, toeteren, wringen en walsen wordt wel eens gezegd. Dat geldt misschien vooral wel voor zijn‘boerengedichten’, gedichten over de landbouw en de machines die daar gebruikt worden. Lofzangen op dorsmachines, aardappelsorteerders en bascules. 'Oud gereedschap mensheid moe'. 

Gedichten die het verdienen voorgedragen te worden. Daar vroegen wij vriend Rob van Gameren (bekend van The Yes Please) voor. Voor het Oogstfestival selecteerde Rob een aantal gedichten over landbouwapparaten om op perfomance-achtige wijze voor te dragen. Tussen de machines. Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Voor nu laten we nog even de oude meester aan het woord.

 

 

 

 

Programma-informatie

Wanneer: zaterdag 19 september, 10:00-17:00 uur
Waar: Heemraadsplein Rotterdam, doorlopend over het plein