Rotterdamse Oogst

Kiemtips bij groeizaam weer

12 maart 2016 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Zaait!

Nu het zulk goed weer (groeizaam weer in zaaiersjargon) is kun je je zaden gaan kweken. Kijk goed op de beschrijvingen op en in de zakjes met zaad, daar staat precies per type zaad beschreven wanneer en hoe je de zaden het beste opkweekt.  

 

Zelf kweken we graag onze zaden binnen voor. En daar hoeven we heus geen dure kweekbakjes voor aan te schaffen. We vouwen ze gewoon lekker zelf. Geen zin om te vouwen? Lege eierdozen werken ook heel goed.  

Kiemtips 

Kweekbakjes gevuld met aarde, zaadjes geplant. Maar dan? We hebben een paar tips op een rijtje gezet.

  • Houdt de aarde vochtig, maar niet te nat (dan kunnen de zaden gaan schimmelen) 
  • Hoe fijn het ook lijkt, zaden binnen laten ontkiemen in de volle zon is voor de meeste planten niet goed. Door de warmte en de grote hoeveelheid licht zullen ze heel snel groeien waardoor ze geen sterke stelen ontwikkelen. Het beste zet je je bakjes met zaad dus op een lichte plek zonder teveel direct zonlicht.
  • Zijn je zaden succesvol ontkiemd en klaar om naar buiten te verhuizen? Het beste laat je de plantjes eerst even ‘wennen’ door ze overdag buiten te zetten op een beschut plekje; zo kunnen ze afharden voor ze definitief de grote oversteek maken naar tuin of bloembak. 

Meer tips vind je ook zaaisite.nl 

 

Tags