Rotterdamse Oogst

Rotterdamse Oogst moet blijven!

14 april 2017 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Markt

Het voortbestaan van Rotterdamse Oogst staat onder druk. Door verandering in de stedelijke regelgeving voor evenementenmarkten heeft de Rotterdamse Oogstmarkt na april geen vergunning meer. Het alternatief dat de Gemeente Rotterdam voorstelt, om de markt per nieuwe marktverordening te regelen, leidt tot een té groot verlies van onze identiteit.

 

Update 18 april 2017

Een dik pak papier bijeengehouden door een vette marktklem: maar liefst 5000 (!) handtekeningen overhandigden we dinsdag 18 april aan wethouder Struijvenberg op het Stadhuis. Een prettig gesprek volgde. De komende tijd wordt er gezocht naar een oplossing, totdat deze er is kunnen wij in ieder geval verder zoals we gewend zijn. Ondertussen blijven wij natuurlijk kritisch meedenken & -zoeken. En doorbouwen aan de leukste en lekkerste markt van Rotterdam!

Nieuw beleid

In 2016 is het beleid voor evenementenmarkten flink aangescherpt. Vintagemarkten en stoffenmarkten mogen helemaal niet meer, Rotterdamse Oogst nog maximaal twee keer per jaar op het Noordplein. Stadsontwikkeling wil de Oogstmarkt vanaf september per (nieuwe, nog in te stellen) marktverordening regelen, als 'verzelfstandigde' markt. Dan zal het unieke karakter van de Rotterdamse Oogstmarkt - dé boerenmarkt van Rotterdam met kwalitatief hoogwaardige producten, ruimte voor experiment, ontmoeting & een feestje- verloren gaan:
 

  • Terras. Afspreken met je vrienden, een Kaaps biertje drinken, luisteren naar een optreden van een Rotterdamse muzikant. Flesje wijn mee naar huis. Mag niet meer;
  • Regionale seizoensproducten scoren; de druiven van Nieuw Tuinzight, de kruiden van Stadskruid, kennis maken met Sasker de experimentele tempehmaker. Kan niet meer. Door de inflexibiliteit van de gemeentelijke lasten moeten we jaarcontracten afsluiten met deelnemers. Daardoor verwachten we meer handelaren en minder makers op de markt. Het onderscheidend vermogen ten opzichte van de reguliere markten gaat verloren;
  • Een diner in marktkramen organiseren, muziek, randprogrammering voor kinderen, een moesplantenmarkt. Gaat niet meer. Het Noordplein moet marktplein worden op marktdagen, geen evenementenplein. Ook ruimte om samen te werken met andere lokale initiatieven wordt ernstig belemmerd;
  • Organisch groeien van maandmarkt, naar tweewekelijks, naar weekmarkt. Kan niet. De frequentie, de maat van het terrein en de tarieven worden voor vijf jaar vastgelegd;
  • Concurrentiepositie ten opzichte van andere stedelijke markten verslechtert. Rotterdamse Oogst wordt niet gesubsidieerd, zoals de reguliere warenmarkten, maar moet wél precario gaan betalen.

Rotterdamse Oogst wil deze unieke kwaliteiten niet verliezen. Zelfs als wij onze ambitie door te groeien naar een weekmarkt laten varen en teruggaan naar een maandmarkt, dan kan dit niet. Als er geen andere oplossing komt verwachten we dat er binnenkort helemaal geen Oogstmarkt meer zal zijn.

Ruimte voor Makersmarkten

Voor private marktorganisatoren als Rotterdamse Oogst zijn er nog twee smaken: ofwel twee keer per jaar met muziek en terras*, ofwel tekenen voor een vaste frequentie gedurende vijf jaar zonder muziek en terras, zonder flexibiliteit, programmering en met hoge vaste gemeentelijke lasten. Wij pleiten voor een derde smaak. Zoals er in veel landen speciale regelingen zijn voor farmersmarkets, pleiten wij voor een Rotterdamse vertaling daarvan:  de ‘makersmarkten’. Markten waar makers hun waar direct aan de Rotterdammer verkopen, waar ruimte is voor organische groei, met veel tijdelijke deelnemers, een sterke lokale binding, een placemaking effect, ruimte voor experiment en feest.

Beste gemeente: grijp die kans!

De nieuwe marktverordening wordt nu geschreven. Dit lijkt ons hét moment om daar ruimte voor te maken. Daarom willen we de Gemeente Rotterdam oproepen die kans te pakken. Dan doen wij waar we goed in zijn: de beste, leukste en lekkerste kwaliteitsmarkt van Rotterdam organiseren. Voor stad én stedeling.

Link naar ongevraagd advies van de Gebiedscommissie Noord

 

Over de Rotterdamse Oogstmarkt

Sinds 2009 brengt Rotterdamse Oogst boeren en stedelingen samen met initiatieven als het Rotterdamse Oogstfestival, Varkenshuis Rotterdam en de Rotterdamse Oogstmarkt. Inmiddels is deze laatste uitgegroeid tot een tweewekelijkse boerenmarkt op het Noordplein. Een sfeervolle buurtmarkt met kwalitatief hoogwaardige producten. Waar niet alleen de verse boodschappen gehaald kunnen worden, direct van de producent, maar waar ook ruimte is voor ontmoeting & beleving. Een markt die de lokale economie versterkt: zowel die van de directe omgeving rondom het plein als van de regio. Die de leefbaarheid van de wijk vergroot. Een markt waar de Hoeksche Rooie op het stedelijke publiek uitgetest werd, waar Marijke Booij een springplank vond voor haar bedrijf, waar de 1e plannen voor de Fenix Food Factory gesmeed werden, waar de Rotterdamste worstenmaker geboren werd, waar de boer uit Rhoon s’ochtends de vers geplukte tuinbonen brengt, waar de imker en de roker samenwerken om nieuwe producten te ontwikkelen, waar je gezellig met je vrienden blijft hangen op het terras (met optredens) en recepten uitgewisseld worden aan de kraam. Een markt die sinds 2013 zonder incidenten verlopen is en die sinds 2014 op eigen kracht bestaat. Een markt ook waar groei in zit. En dat willen we: doorgroeien naar een wekelijkse markt. Mét behoud van onze unieke kwaliteiten.

Tags