Rotterdamse Oogst

Rdamse Oogst bestuift

30 mei 2012

 In 2012, het Jaar van de Bij, gaat Rotterdamse Oogst ook in bijen. Want zij doen het in de stad verrassend goed! In navolging van het succes van stadsbijen wil Rotterdamse Oogst de bijenstand in Rotterdam vooruit helpen. Want zonder de bestuiving door bijen is er geen fruit, en we houden van fruit! En van honing bovendien!

 
 
We zijn klein begonnen, met één bijenvolk op een dak in Rotterdam-Noord en met de bijenkast die we kregen als onderdeel van de Van der Leeuwprijs 2011. We hebben de mooiste kast gekocht die we konden vinden: een Nederlandse natuurbouwkast, eigen ontwerp van Wim van Grasstek. Hij staat sinds deze week op een dak in Rotterdam Noord.
 
Carien de Jonge is onze eerste meester imker. Ze introduceert twee leerlingimkers in het ambacht, Raymond van den Broek en Teresa Papachristou. Samen hebben ze deze week een zwerm bijen 'geschept' van een stadsfiets in Blijdorp. De bijen zitten nu in hun nieuwe onderkomen. 
 
De bijen worden gehouden op een bijvriendelijke manier. We laten bijvoorbeeld de bijen op hun eigen honing overwinteren, in plaats van al hun honing weg te nemen. We laten ze ook hun eigen raten bouwen. De honing die we oogsten is voor een deel voor de imker, en voor een deel voor de buurt. 
 
We beginnen klein, maar we zijn niet alleen! Rotterdam kent een groeiende club leuke, onderzoekende, bijvriendelijke binnenstadsimkers die actief zijn op daken en in parken. Allemaal zijn ze voor lekkerder en biodiverser bloeiend groen voor de stadsbijen. En laat dat nou ook een leukere stad opleveren. Dus we gaan ook zaaien en planten voor de bijen in parken, op daken, in tuinen maar ook op balkons met hulp van de buren. Want alle kleine beetjes helpen.
 
De avonturen van de imkers zijn binnenkort te volgen op onze site.
 

Bijen scheppen