Rotterdamse Oogst

Zaait! 2015

20 mei 2015 - Geplaatst in Rotterdamse Oogst Zaait!

Niet zo warm als vorig jaar rond deze tijd, maar het weer is toch zeker wel groeizaam te noemen. Bovendien is ijsheiligen voorbij en kunnen de zaailingen de grond in. Geen woorden maar zaden dus. Zaterdag 23 mei: een groen, groen zaailingenland op het Heemraadsplein

 
 

Eigengezaaid

Dé vrijmarkt voor moes- & nutsplanten! Een overzicht van de zaaiers van dit jaar:

  • Caroline Zeevat neemt vanuit haar Proeflandje stekken mee en zorgt samen met de dames van Stadslandbouw Schiebroek voor zaailingen van moestuingewassen uit hun tuinen
  • Paul Slangen komt met groente, kruiden, fruitstruikjes, jonge geraniums en natuurlijk dahlia's (op pot).
  • Marleen wil voornamelijk kruidenstekjes/plantjes verkopen en daarbij wat producten met daarin kruiden uit de eigen tuin; zoals kruidenazijn en kruidenzout. 
  • Annemieke zaaide ook al wat voor. Oa canna's,  diverse een-en tweejarige tuinplanten en tuinkruiden.
  • Lia, eigenmaker & -zaaier van het eerste uur komt met zaailingen voor tomaten, rode bes, framboos, paprika en eigenlijk gewoon alles wat opkomt.
  • Trudy, net als Lia al sinds het begin van de zaaipartij. Dit jaar neemt ze rabarber, daslook, st Janskruid, div tomaten, pompoen, frambozenstekken en div kruiden mee.
  • Maartje komt zaailingen uit eigen siertuin verkopen, oa longkruid, helleboris, kaukasiche-vergeet mij-niet, zonnehoed, dahlia’s en nog wat ander eenjarige bloemen.
  • Joke kennen we ook nog van vorig jaar. Zij en haar man brachten prachtig jonge vijgenbomen mee. Dit jaar in de herhaling. 
  • Femke komt met bessenstekjes en bramenplanten
  • Familie Donker zaaide alvast wat groenteplanten voor.
  • Zaaitkoningin Hermi kon zich niet inhouden is natuurlijk ook weer van de partij. Vorig jaar kwam ze met tomaten (7 soorten), artisjok (2 soorten), pompoenen (4 soorten), courgette (3 soorten), kruiden (10 soorten), kolen (6 soorten), komkommers, augurken, sojabonen, mais, bonen (4 soorten), Marokkaanse munt, aardbeien (7 soorten), pepers, oerprei, Egyptische boomui en PlantinBags met aardappels of vleestomaten. Al neemt ze hiervan maar een fractie mee: genoeg keuze lijkt ons.

  

Grote opruiming Zadenbieb

De GWMZ bibliotheek is overgenomen door de jongste loten van de Rdamse Oogst-tak. Fris spul, maar met een heel ander idee over hoe dat moet gaan in zo'n zadenbibliotheek. In deze bibliotheek moet gerend worden en is het zeker niet stil. Je kunt geen lid worden (te institutioneel), maar je 'liked' de boel en doet gewoon mee. Ze doen aan crowd-zaaien, en een guerilla-collectie. De huidige zadencollectie vinden ze zooo '2014', en moet dus nodig opgeruimd. Zaden zijn er te geef en te koop voor heel weinig. 

Meer groene partijen

STEK de stadstuinwinkel 

De leukste stadstuinwinkel kunnen we wel zeggen! Dit jaar staan ze er niet alleen met hun (eigengekweekte) biologische plantjes en dat hele leuke tuinspul: zaden, zomerbollen, insectenhotels, gereedschap, handschoenen, gieters. Dit jaar verzorgen ze ook programma. Samen met de buuf van de Binnenweg - Heart & Home - gaan we bloempotten schilderen. Kun je die leuke plantjes thuis meteen mooi in wegzetten!
www.stekrotterdam.nl

Tuinplanten De Jong

Inmiddels onze vaste groenvoorziening op onze Oogstmarkten. Ook op Zaait! kan ze niet ontbreken natuurlijk. Met kruidenplanten van boerderij Landzicht, tuinplanten, potgrond, meststoffen, potten.
www.tuinplantdejong.nl

Niche

Speciaal voor Zaait! sluit Niche de deuren van haar winkel op de Binnenweg om op het Heemraadsplein in een marktkraam op te poppen. En zoals we van haar gewend zijn wordt dat weer een heel fijne kraam: een oase vol seizoensbloemen in smaakvolle kleuren. Best Niche.
www.nicherotterdam.nl

Auke Kleefstra 

Ook Auke Kleefstra kan natuurlijk niet ontbreken met zijn enorme selectie aan vruchtbomen. Met meer en minder bekende appel- & perenrassen, notenbomen en diverse fruitstruiken. Genoeg diversiteit voor een goede fruitsalade op termijn.
www.vruchtboom.nl

Handig

De Scherpslijper

Ofwel Frank, de scharensliep. Voor het scherpslijpen van al uw huis-, tuin- en keukengereedschap. Klaar terwijl u wacht!

Boekhandel v/h Van Gennep

Onze favoriete boekhandel staat op Zaait! met een leuke selectie aan boeken over moestuinieren en koken. De rest van het assortiment is natuurlijk ook reuze handig: heb je wat te doen in de tussentijd, tot die tomaten oogstrijp zijn.  www.boekhandelvangennep.nl

En verder

Beginnen we weer goed, smakelijk en swingend met MissC, lenen we zaadjes in de Geen Woorden Maar Zadenbieb, proeven we de stad en de lente in de cocktails van de Bloesembar, koken we soep in de Soepkeuken van de Tuinfabriek, maken we moestuinmaaltjes met Diana & Meriam, luisteren we naar Verse Marktmuziek van Sebastiaan Benjamin en Frank Goverts en doen we natuurlijk boodschappen op de Rotterdamse Oogstmarkt

Opdat het tuinieren ons ook na Zaait! weer zal plezieren!  

 

Tags