Rotterdamse Oogst

Zaait! On Tour

7 mei 2011

Op zondag 15 mei trekt Zaait! de stad in. Echte liefhebbers nemen je mee in hun wereld: op zoek naar Juffertjes aan de Rotte of goede wildplukstekkies. We gaan zaaien bij Nu Hier of laten ons rondleiden op een Volkstuincomplex.  En we gaan aan de slag. Met guerrilla gardening: moestuinieren aan de Maas!

 

Hieronder een overzicht van de tochten door de stad. Per tocht geldt een maximum van 15 personen. Inschrijven kan tot 14 mei via het online inschrijfformulier of zaterdag 14 mei op het festivalterrein (bij de tourbalie aan de steiger).

Deelname aan de tochten is gratis!
 

Guerrilla Gardening aan de Maas

We gaan op pad met Frank Picard, één van de initiatiefnemers van Tuin aan de Maas. Op naarde Müllerpier. Gewapend met slechts een zak aardappelen en wat ontkiemde bonen gaan we op zoek naar lege plantenbakken, vergeten hoekjes en slordige grasveldjes. Over een week of twee zal Rotterdam verrast worden door een vrolijke plaag van wilde aardappel- & bonenplanten. Neem zelf ook stekjes of zaden mee.


Oh ja: vergeet je naaldhakken niet. Daar kun je stiekem heel goede plantgaten mee maken! 

Zondag 15 mei, om 10:00 uur, vertrek vanaf Tuin a/d Maas op einde van de Müllerpier

Citysalad

They Gather Secretly, and Then They (Shhh!) Pick Weeds!
Van paardebloem tot rode klaver, van rucola tot hazelnoot. In verlaten plantsoenen, op braakliggende grond en tussen de rafelranden van de stad kun je vaak de beste eetbare planten vinden. Citysalad is een project van Tanja Koning (NL) en Nele Vos (DE). Speciaal voor ZAAIT! organiseren zij een Citysalad-tour. Ontdek dus zelf de rode klaver, de mogelijkheden van de brandnetel en ga mee!

Zondag 15 mei, om 15.00 uur vertrek per fiets vanaf het Noordplein, verzamelen op de steiger aan de Rotte.

Rondleiding VTV Eigen Hof

Waar wordt er het meest gezaaid, gestekt, gepoot en geoogst in Rotterdam? Op de volkstuincomplexenin en rond de stad. Caroline Zeevat leidt je rond bij volkstuinvereniging Eigen Hof en in haar eigen tuintje. Een geweldige gelegenheid om een kijkje in de keuken te komen nemen en je te laten inspireren voor meer stadslandbouw!

Wanneer: zondagmorgen 15 mei om 11.00 - ± 12.00 uur.
Waar: Op volkstuincomplex Eigen Hof, Overschiese Kleiweg 728 te Rotterdam.
Caroline Zeevat wacht jullie op bij de ingang en wandelt met jullie over het complex. Incl. koffie / tuinthee / tuintaart.
 

Juffertjes aan de Rotte

De vroege glazenmaker is gespot! Een vrij zeldzame libel waarvan Joram de Gans een populatie in het Noorderkanaal heeft aangetroffen. IJs en weder dienende (libellen vliegen alleen bij zon en als het warmer is dan 20 graden) voert hij je naar deze plek. Langs de Noordsingel, de Bergsluis en de Rotte gaan jullie op zoek naar vlinders, libellen en vogels onder leiding van deze echte liefhebber. Op de foto een libel die we bij mooi weer zeker gaan zien: het Lantaartje, vorig jaar gespot bij de Bergsluis.

Zondag 15 mei, om 13.00 uur vertrek per fiets vanaf het Noordplein, verzamelen op de steiger aan de Rotte.

Zaaien bij Nu Hier

Zaaien doe je op locatie! Vlakbij het Noordplein steken op dit moment al de eerste moesplanten hun kopjes boven de aarde in de publieke moestuin van NU HIER. In dit project van Ester van de Wiel en Gerda Zijlstra is een tijdelijke invulling gegeven aan een braakliggend terrein.  Als je in de buurt woont en graag tuiniert kun je nu kennis maken. Ga mee met de NU HIER tour en ontdek deze bijzondere achtertuin van het Noordplein. En Zaait! want dat valt er nog genoeg te doen. Net als pieperts poten...

Zondag 15 mei, om 17.00 uur vertrek per fiets of te voet vanaf het Noordplein naar de Schoterbosstraat 4. Verzamelen op de steiger aan de Rotte.

Zaaien bij de Gandhituin

Een productieve tuin aan de Gordelweg, gebaseerd op de principes van Gandhi voor een geweldloze economie (www.gandhituin.nl). Dat is het nieuwe project van Transition Town Rotterdam. Daar ben je van harte welkom om te planten en de zaaien. En als de kruiden van deze tuin op zaterdag in de smaak gevallen zijn, kan je daar meteen een handvol van meenemen! 
www.gandhituin.nl
www.transitiontownrotterdam.nl

Zondag 15 mei, vanaf 13:00 uur. Verzamelen bij de Gandhituin (aan het noordeinde van de Noord-/Bergsingel, direct links van de hofbogen).