Rotterdamse Oogst

Voorschouw De grond onder onze voeten

16 september 2014

Sinds een jaar gaat Isabelle Boon de boer op. Op de fiets, gewapend met fototoestel en kaplaarzen trekt ze naar het Buijtenland van Rhoon. Om daar de boeren, hun werkzaamheden en het gebied in de verschillende seizoenen vast te leggen. En dat heeft hele mooie foto’s opgeleverd. Hoog tijd om die eens aan het publiek te tonen. Daarom op het Oogstfestival een voorschouw van haar werk.

 

De grond onder onze voeten

Werk & leven in de polder van Rhoon

Aanleiding voor het documenteren is de jarenlange discussie over de herbestemming van het gebied. Als het aan de oorspronkelijke plannen ligt wordt de landbouwgrond ingeruild voor natte natuur en recreatiegebied. Ontpoldering zou verlies betekenen van een historisch landschap en lokale cultuur. 

In een tijd waarin we steeds meer belang hechten aan waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd, zijn het juist dit soort gebieden die in deze behoeften kunnen voorzien. 

Het project van Isabelle Boon laat de waarde zien van de polder van Rhoon. Het vertelt over de mensen in dit gebied en het proces van kleinschalige voedselproductie. Het toont de rust en schoonheid van een land dat tegen de onderkant van één van de drukste steden van ons land ligt. Met zorg worden producten geteeld, dieren verzorgd en gronden onderhouden. En altijd afhankelijk van het weer. Het is nu met de hele familie hollen, dan weer door regen en vorst dagen stilstaan.

Iedere keer als Isabelle vanuit Rotterdam west naar Rhoon fietst is het landschap anders. Eenmaal de ring van Zuid gepasseerd, merkt ze wat in de stad wordt afgevlakt, het leven met de seizoenen.

 

Voorschouw en verder

Het project is een work in progress en heeft tot nu toe een sfeervol en innemend beeldverslag opgeleverd waarin zorgvuldigheid, de relatie met de natuur en de liefde voor het land centraal staan. Op het Oogstfestival tonen we een voorschouw van haar werk. De expositie op het Heemraadsplein toont een selectie van haar foto’s, de tussenstand van bijna een jaar door weer en wind fotograferen. 

Het opbouwen en onderhouden van contacten met de boeren en bewoners is een essentieel onderdeel van het werk. Interviews, mee het land op, ook zonder camera langskomen, het project vergt tijd. Het is de enige manier om echt grip te krijgen op het leven in deze polder, de werkzaamheden per seizoen en het belang van de boeren en de strijd om het zelfbehoud. 

Om de serie verder te verdiepen wordt een koppeling gemaakt met archiefmateriaal. De Oudheidkamer Rhoon Poortugaal bezit een grote collectie foto’s over het boerenleven in deze regio. De kamer heeft aangeven mee te willen denken over een beeldbijdrage in dit project. 
www.isabelleboon.com

Wanneer: zaterdag 20 september 2014, 10:00-17:00 uur
Waar: Grasveld naast het terras, Mathenesserlaanzijde